ESKADER’in 2025 Kültür Sanat edebiyat alanında yapılan çalışmalara vermiş olduğu destekler ile geleneksel hale getirmiş olduğu ödüller 18 Nisan 2026 Cumartesi günü saat 14.00’te Fatih Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreni ile sahiplerini buldu. Başkan Fatma Ersem Yargıcı: “Kökünün mazide olduğunu bilen isimleri tercih ediyoruz” “ESKADER mazimizin, geleneğimizin ve kültürümüzün peşinden giderek bu bayrağı daha yükseklere çıkarmak isteyenlerin destekçisi olmaya devam edecektir.” Edebiyatımızı kültürümüz ve sanatımızı samimi ve vefalı ödüller ile destekleyen ESKADER yönetimin bu anlamda ki çalışmaları bizlere kendi edebiyat ve sanatımız adına daha da cesaretlendirmekte ve haklı gurur ile birlikte umut vermektedir.
Elif Ömürlü Uyar konseriyle açılan program, daha sonra derneğin faaliyetleri hakkında hazırlanan belgeselle devam etti. ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı’nın açılış konuşmasının ardından ödüller sahiplerine takdim edildi. Program, ödül alanların ve verenlerin sahnede çekilecek hatıra fotoğraflarıyla son buldu. 4 Mart 2008 tarihinde bir grup gönüllü yazar, şair ve sanatçının İstanbul’da kurduğu Edebiyat Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nin ödül merasimlerine her yıl yüksek katılım oluyor. Bu vesile Türkiye’deki kültür sanat dünyasının seçkin isimleri, tören salonunda buluşup hasret gideriyor bu yılda samimi bir ortamda gerçekleşen programda mutluluk zirvedeydi. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan programda ESKADER’e teşekkür ederek, gençliğe yönelik kültür ve sanat çalışmalarına her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını vurguladı.
18 yıldan beri aralıksız olarak yapılan çalışmalar kültür, sanat ve edebiyat dünyasında takdir görmeye devam ediyor. ESKADER yönetimi ve dernek mensupları ile kültür sanat dünyasından birçok kişinin katkılarıyla belirlenen ve açıklanan ödüller, Türkiye’nin birikimini de ortaya koyuyor. 2025 yılı için 18 dalda toplam 21 kişi ve kuruma ödül verildi. ESKADER Yönetim Kurulu, dernek üyeleri ve kültür sanat çevresinden birçok kişinin katkılarıyla hazırlanan geniş liste seçici kurul tarafından değerlendirilerek karara bağlanmıştır.
![]()
AA muhabirine açıklama yapan ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, “Bizim için önemli olan ödül verdiğimiz ve burada bizi yalnız bırakmayan katılımcılarımızın gözlerindeki ışık. O zaman anlıyoruz ki doğru bir seçim yapmışız.” Türkiye’de çok sayıda kültür sanat programı olduğunu fakat bu programların yeterince ödüllendirilemediğini söyledi.
“Marifetin iltifata tabi olduğunu ifade eden Yargıcı, “ESKADER olarak, 17’nci yılımızda 16’ncı kez ödül verdik. Bugüne kadar birçok farklı dalda eser seçimi yaptık. Burada dikkat ettiğimiz temel husus, eserin, seçim yaptığımız yılda yayımlanması. Biz yalnızca bir esere ödül verebiliyoruz ve elbette geride ödül veremediğimiz birçok eser söz konusu. Yaptığımız seçim geride kalan eserleri gölgede bırakmamalı.” “Biz, ülkesi ve bütün insanlık için çırpınanlara karşı kör olmadığımızı göstermek istiyoruz.” dedi.

Yapılan seçimler sonucunda Türk Dünyası Hizmet Ödülü Muhittin GÜMÜŞ’e, Kitap ve Kültür Dünyasına Hizmet Ödülü Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’a verilirken “Üstün Hizmet Ödülleri”ne Prof. Dr. Kemal Yavuz, Dr. Kamil Uğurlu ve “Özel Ödül” için ise Prof. Dr. Mehmet İpşirli seçildi. Ödüller, her yılın Aralık ayında açıklanıp bir sonraki yılın Nisan ayında da sahiplerini buluyor.

ESKADER 2025 Kültür Sanat Ödülleri’nin tamamı şöyledir:
- Anlatı: Katıksız, Rabia Babaoğlu, Mona Kitap.
- Araştırma-İnceleme: Dijital Gözetim Çağında İnsan, Mücahit Gültekin, Pınar Yayınları.
- Biyografi: Bölük Pörçük, Fatih Dalgalı, Ötüken Neşriyat.
- Çocuk Kitabı: Doğanın Gücü Bizim Bilgimiz, Ecrin Yüntem, Alp Yayınları. .
- Deneme: İyi İhtimaller, Hüseyin Çolak, Çıra Yayıncılık.
- Dergi: Geçerken
- Dil: Reyhan Çınar
- Düşünce-Felsefe: Dünyanın Sonbaharı Âdem İnce, İnsan Yayınları.
- Karikatür: Muammer Erkul
- Portre: İnsan Okudum, Mustafa Everdi, Hece Yayınları.
- Hikâye: Kuşlar ve Geçmeyen Şeyler, Hale Sert, Hece Yayınları.
- Radyo Programı: Harun Yöndem, TRT Radyo 1’ “Toplum Çevre İnsan” Programı.
- Roman: Koca Dutun Altı, Ayşe Filiz Yavuz, Ötüken Neşriyat.
- Seyahat: Kayıp Coğrafyanın İzinde Doğu Türkistan Seyahatnamesi, Taha Kılınç, Ketebe Yayınları.
- Şiir: Köseği, Ulaş Konuk, Çıra Yayınevi.
- Sosyal Medya: Bir Aile Meselesi, Zeynep Cihangir Çankaya, Serdar Çankaya, Doğan Kitap
- Kitap ve Kültür Dünyasına Hizmet Ödülü: M. Ergün Turan
- Türk Dünyası Hizmet Ödülü: Muhittin Gümüş
- Üstün Hizmet Ödülleri: Prof. Dr. Kemal Yavuz, Dr. Kamil Uğurlu
- Özel Ödül: Prof. Dr. Mehmet İpşirli
Bizler TÜRKİYE POSTASI Gazetesi olarak Ödülleri güzel işleri teşvik etmek gelecek çalışmalara cesaretlendirici yol açmak adına çok kıymetli görmekteyiz. ESKADER’in kültür, sanat, edebiyat alanında ki faaliyetlere kültürümüze verdiği bu samimi ve vefalı destekten dolayı Başkan Fatma Ersem Yargıcı hanımefendi ve emeği geçen kardeşlerimiz canı gönülden tebrik ediyor teşekkür ediyor, başarıları için nice 18 yıllara diyoruz.
Genel Yayın Yönetmeni/ Mustafa Hakkı SEZGİN




