16 Haziran 2025 Pazartesi
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle

GÖLGESİZ ŞEHİR!

12 Temmuz 2021
Mustafa Hakkı Sezgin
0 0
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta PaylaşE-Posta Gönder

Uzun bir Zamandan sonra İnsanlığın Ata yurdu olan şehrimi  toprağını insanını mübarek/ tarihi ziyaret yerlerini görmek için tekrar Urfa’ma geldim. İlk bir kaç gün sonunda aklıma büyük umutlar ile seçilip meclise gönderdiğimiz ve Memleketlerinin menfaatlari için çalışacaklarına yeminler eden Milletvekillerimiz geliverdi, şehirleri için durmadan gece gündüz büyük bir azim ve özveri ile çalışan-koşturan ! Sorsan adlarını pek az Urfalının bildiği ve hatta kahir ekseriyetinin bilmediği Şanlıurfa Milletvekilleri, hani şehre gelir gelmez önce  davetlere sonra taziye  ve oradan da Metropollere doğru akıp giden vekillerden bahsediyoruz.

Tarihi şehrin huzuru

Köprübaşı Balıklı göl Arasındaki Tarihi adada o kadar düzensizlik çaresizlik var ki, bir de at arabalarını ve yük taşıyan eşekleri de bıraksalar tam 50 yıl önceki Urfa olurdu diye düşünmeden edemedim. Tarihi adada anarşi-kargaşa-başıboşluk öylesine hakim ki, kendinizi Filistin, Ürdün, Cerablus sokaklarının atmosferin de hissediyorsunuz, tarihi bir bölgede Tarihin verdiği/vereceği huzurdan,nizamdan, intizamdan  eser yok.

Gölgesiz şehir Şanlıurfa

Öncelikle ve özelikle şuradan başlayalım; Şanlıurfa 12.500 yıllık tarihi ve kültürel zenginlikleri ile tüm Dünyayı gölgesinin altına almış, mertlikte ve cömertlikte ve hatta İbrahim’i berekette eşsizdir. Büyük İskender’in kurmuş olduğu ve 376 yıl  hüküm sürdüğü (MÖ 132 ile MS 244 yılları arasında) Osroene’nin başkenti olarak suyu bol olan manasına gelen Edessa ismi ile anılmıştır. Evliya Çelebinin seyahat namelerinde ise derelerden, su değirmenlerinden saatlerce gölgesinde seyahat edinile bilen yollarından bahseder iken; Bugün tarihi ada istikametinde şehrin bir başından bir başına altında gölgelenecek, altında oturacak parmakla sayılacak kadar ağaç varlığı olan acınacak bir hale getirilmiş gölgesiz Şehir Şanlıurfa ile baş başayız. Şehrin tarihi ada bölgesinde ağaçtan daha fazla çirkin-estetikten yoksun-sağlık, hijyen şartlarını zerre barındırmayan seyyar satıcılar tarafından işgal etmiş durumdadır. 

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2018 verilerine göre  % 29,00’u ormanlık alan olan Türkiye’de; İller bazında ormanlık alanların oranına göre Şanlıurfa SONdan üçüncü durumda. Buyurun..

Türkiye’de oran olarak en fazla ormanlık alana sahip olan ilk 10 İL

1-Karabük: %71,58,

2-Muğla: %67,54

3-Kastamonu: %66,16

4-Bolu: %64,92

5-Sinop: %64,11

6-Yalova: %60,07

7-Bartın: %59,25

8-Bilecik: %57,26

9-Artvin: %56,78

10-Zonguldak: %56,06

Türkiye’de oran olarak en az ormanlık alana sahip olan SON 7 İL

75-Kars: %4,26

76-Aksaray: %3,01

77-Van: %2,38

78-Nevşehir: %2,16

79-Şanlıurfa: %0,77

80-Ağrı: %0,54

81-Iğdır: %0,00

Urfa büyümüş değil mi ?

Benim güzel hemşehrim şehre yeni gelen misafir veya eski Urfalıya yedi başlı ejderhayı tek başına tek kılıçla darbesi ile kendisi  devirmiş şövalye edasıyla soruyor, şehriniz büyümüş değil mi diye, benim güzel kardeşim İnsan vücudunda hasıl olan urlara veya obeziteye mahkum olmuş evden çıkamayan çocuğunun büyümüş olmasına ne kadar sevinirse bende o kadar seviniyorum diyorum;  Şehir kendisi Park ve ağaçlardan, yeterli sosyal alanlardan yoksun büyüdüğü için hastalıklı olarak genişlemekte ve fakat içinde yaşayacakları da hasta ederek genişlemeye devam edecektir diyorum ve acaba şehrin feryadına ses olabilir miyim umudu ile yazıyorum, buyurun..

Şanlıurfa’da 2020 yılında 1 milyon 107 bin fidan; 18 yılda ise 26 milyonu aşkın fidan toprakla buluşturuldu ise de, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 7’inci Büyükşehri olan Şanlııurfa  orman varlığı sıralamasın da çok gerilerdedir. Büyüdü gelişti dediğimiz şehrimizin yerleşim alanlarının bulunduğu şehir/ilçe merkezlerinde ki şehrin genelindeki kötüye gidişi önlemede ki görev  başta resmi kurumlar ile beraber Şanlıurfa’da insanına düşmektedir; Sanayii siteleri, OSB, Çarşı girişleri, çevresi müsait olan esnaf, Mütahitler, Okul yöneticilerine düşmektedir. Şanlıurfa’da şehirleşmeyi beton dökmek olarak anlamayan, Urfa’daki yerleşim alanlarına park yapmayı görev olarak kabul eden ve imar vermeyi Rant kapısı olarak görmeyen her park yapmayı veya dikilen her ağacı şehri için kazanç kabul eden, Şanlıurfa’da görev yapan Başkanından encümenine İMAR işlerinde rolü/oy hakkı olan tüm belediye birim ve kişilerine,  sivil toplum kuruluşu olarak icraat yapana, yazara, çizere, boşta gezere, şehrinin derdiyle dertlenmesi şehrin bireyi olması dolayısıyla vefa borcudur ve  elzem bir görevdir.

Gördüğümüz kadarıyla Şehrimiz de ağaçlandırma görevinde eksik kaldığımız gerçeği yetkililerde ve duyarlı vatandaşlarımızda en acil ihtiyaçlar listesinde yani farkındalık oluşmuş durumdadır ; Şimdi en önemli sorun şehir içinde veya toplu ağaçlandırma bölgelerinde hangi cins ağaç tercih edilmedir aşamasındadır. Yetkililerimiz ve bilhassa belediyemiz boğazı iltihaptan şişmiş ateşler içerisinde ki evladına dondurma yedirmeye- buzlu su içirmeye  ve İmar kanunu içerisinde Park ve yeşil alan oranını da birilerine yine imar vererek şehrin ateşini daha da yükseltmeye devam etmemelidir, şehrimizin nefesinin üstüne maddi çıkarlar veya bilgisizlikleri ile tek dizleri ile beraber çökmemelidirler.

Sonuç olarak Şanlıurfa’mızın yetkili ve etkililerinin; Üniversite, il tarım müdürlüğü, belediye ve de olaya vakıf olan şehrin dışındaki ilgililerden alacakları bilgiler ile 5-10-20-50-100 yıllık bir ağaçlandırma planlaması ve hangi cins ağaç daha verimlidir diyerek nihai karar olacak çalışmalar yapacaklarını ummaktayız.  Biz buradayız ve size güvenmek istiyoruz.

Urfa bir değer Urfa’ya hizmet her türlü zahmete değer

Biz inanıyoruz ki geçmiş yıllarla beraber güzel gönüllü kardeşlerimiz tarafından Urfa’mızda “Yemyeşil Urfa” ve bendeniz tarafından “Şanlıurfa’da dikli ağacın olsun” gibi çağrılar yaptık-yapıldı-yapılmaya devam edecektir ve Urfa’da hak ettiği eski günlerine dönecektir, fakat o zaman şehirde ne kadar Urfa’lı kalacaktır onu da bize gelişen büyüyen şehirler ve gün gibi aşikar görünüp de kılavuz istemeyen köyler göstermektedir; Biz sözümüzü tekrar edelim; Urfa bir değer Urfa’ya hizmet her türlü zahmete değer. Urfa ve Urfa’lı şehrine hizmet edeni ve ihmal edip ihanet edeni de unutmayacaktır.

Her na kadar ağaçlıksızlıktan üzüntümüzü belirten yazılar yazsak da; Sevinçle veya üzüntüyle Yaşanmışlıklarımızı, sevdiklerine çiçek kokusunu ikram eder gibi his ettiren, emeğin sahibine teşekkürünü gül gibi sunan, Manilerimiz türkülerimiz ve vefakar insanımız vardır bizim.

Urfa’mız ve Urfa’lımız işte budur bizim, her ne kadar ağacımız az olsa da, Şanlıurfa’lı olarak vatanımızın-mazlumların-sevdiklerimizin-misafirlerimizin üzerine gölgemiz çoktur bizim. Selam, Sevgi ve Muhabbetle..

Mustafa Hakkı SEZGİN/ Türkiye Postası Gazetesi /Genel Yayın Yönetmeni 

 

 

 

 

 

Mustafa Hakkı Sezgin

Tüm Yazıları

Bu yazının bağlantısını kopyala:
Etiketler: Balıklı GölBüyük İskenderCerablusEvliya ÇelebiFilistinGaziantepHijyenİsotKöprübaşıMetropolObeziteOSMSeyahatnameTarım il müdürlüğüÜrdün
Önceki Haber

BUGÜN PETROL, YARIN SU!

Sonraki Haber

İSLAM AKIL DİNİ Mİ?

Sonraki Haber
Solution concept with red arrow going over maze and businessman on concrete background

İSLAM AKIL DİNİ Mİ?

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etiketler

15 Temmuz AB ABD AK Parti Almanya Ankara Avrupa BM CHP Covid-19 Feto Filistin Fransa Göbeklitepe Harran Hristiyan Korona Kudüs LGBT Medine MEFKURE Mekke MHP Müslüman Mısır NATO Osmanlı Pandemi PKK Rusya Suriye TBMM Türk Türkiye URSİAD Yahudi Çin Üsküdar İngiltere İran İslam İsrail İstanbul İstanbul Sözleşmesi Şanlıurfa

Copyright © 2022 Türkiye Postası Gazetesi
www.turkiyepostasi.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edillir.

Toplam Ziyaretçi Sayısı
2921000

Etiket Bulutu

15 Temmuz AB ABD AK Parti Almanya Ankara Avrupa BM CHP Covid-19 Feto Filistin Fransa Göbeklitepe Harran Hristiyan Korona Kudüs LGBT Medine MEFKURE Mekke MHP Müslüman Mısır NATO Osmanlı Pandemi PKK Rusya Suriye TBMM Türk Türkiye URSİAD Yahudi Çin Üsküdar İngiltere İran İslam İsrail İstanbul İstanbul Sözleşmesi Şanlıurfa

Köşe Yazıları

Yahudi zihniyeti ve davranışı

10 Haziran 2025

TÜRKİYE YÜZYILI: KIZILELMA; MEFKÜRE;AKİL ADAMLAR

18 Mayıs 2025

Erdoğan’ın sabrı, Bahçeli’nin cesareti ve Terörsüz Türkiye

14 Mayıs 2025
  • Künye
  • Reklam Politikası
  • Gizlilik ve Koşullar

Köşe Yazıları I Türkiye I Gündem I Siyaset I Dünya I Ekonomi I İktibas I Tarih I Sivil-Toplum I Din &Yaşam I Eğitim I Spor I Kültür & Sanat I Sağlık I Teknoloji

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist