9 Mayıs 2025 Cuma
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle

Geri Dönüşüm Oranları ve İnşaat- Yıkım Atıkları

23 Şubat 2023
Ekonomi
0 0
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsapp'ta PaylaşE-Posta Gönder

İnşaat Ve Yıkım Atıkları

Gösterge, yeniden kullanım için hazırlanan, geri dönüştürülen veya geri doldurma işlemleri de dahil olmak üzere malzeme geri kazanımına tabi olan inşaat ve yıkım atıklarının 2150/2002 Sayılı Yönetmelikte (EC) tanımlandığı şekilde işlenen inşaat ve yıkım atıklarına bölünmesiyle elde edilen orandır. Gösterge, ‘İnşaat ve yıkımdan kaynaklanan maden atıkları’ atık kategorisini kapsar. Sadece tehlikesiz atıklar dikkate alınır.

İnşaat Ve Yıkım Atıklarının Geri Kazanım Oranı – 2020

Yunanistan: İnşaat atıklarının %100’ünü geri kazanıyor,

Malta: %100’de 100’ünü

Hollanda: %100’de 100’ünü

Belçika, İtalya, Macaristan, Litvanya: %98’ini

Portekiz, Almanya, Estonya: %94’ünü

Türkiye %1 (yüzde bir) Evet evet yüzde 1 yazı ile Bir

https://www.verikaynagi.com/grafik/insaat-ve-yikim-ati…

Sömürülen ülkelerde ki işbirlikçiler vasıtasıyla uygulanan Ekonomi-Eğitim-Nikah-Din-Giyim-Eğlence ve DİL

SÖMÜRGE TİPİ ekonomi Sömürge Tipi.

Yıkılınca hiç bir şeyi yeniden kullanamıyorsunuz ve HER ŞEYİ size yeniden satıyorlar. Her bir kullanılacak ürünü yeni hammadde kullarak,işgücü,enerji harcayarak yeniden üret, dolayısıyla büyümeye harcayacağın her bir değeri ATIK olarak isimlendirir.

Bir çok ülke inşaat malzemesi olarak hafif ve yıkıldığında ezmeyecek evsafta malzemeden üretim yapmakta. Beton: Dünyadaki en yıkıcı malzeme, Üstelik HAYATIMIZ PAHASINA.Üstelik FAKİR ülke halklarının hayatlarını  hasatlarını emeklerini kazançlarını milli servetlerini HARÇ malzemesi olarak kullanıyorlar. Geri dönüşümde ise daha alınacak çok mesafe var.

Beton, sudan sonra yeryüzünde en çok kullanılan maddedir. 

Bu malzeme modern kalkınmanın temelidir: Milyarlarca insanın başının üzerine çatılar koyar, doğal afetlere karşı savunmamızı güçlendirir ve sağlık, eğitim, ulaşım, enerji, endüstri için yapılar sağlar.

Beton, bizim doğayı evcilleştirmeye çalışma şeklimizdir. Beton plakalarımız bizi atmosferik güçlerden korur. Yağmuru başımızdan, soğuğu kemiklerimizden, çamuru ayaklarımızdan uzak tutar. Ama beton aynı zamanda, büyük miktarda verimli toprağa mezar oluyor, nehirleri tıka basa dolduruyor, yaşam alanlarını boğuyor ve -kaya gibi sert ikinci bir deri gibi davranıp- bizleri kentsel kalelerimizin dışında olup bitenlere karşı duyarsızlaştırıyor.

İnşaat ve Yıkım atıkları dışında Türkiye’de geri dönüşüm yüzde kaç?

Türkiye, atık ithalatında üç yıldır üst üste birinci sırada yer alırken geri dönüşüm konusunda ise Avrupa’da son sıralarda. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) rakamlarına göre Türkiye’nin geri dönüşüm oranı sadece yüzde 12.

Mevcut senaryoda Norveç, İsveç‘e fazla çöplerini yok etmesi için para ödüyor. İsveç de üzerine para alarak elde ettiği bu çöpleri geri dönüştürerek vatandaşlarına elektrik ve ısınma sunuyor. Yani elektrik ve ısınmayı bedavaya getirip bir de üzerine para kazanıyorlar.
 
Geri dönüşüm oranlarını konuşacak olursak dünyada bu bahsettiğimiz atığın geri dönüşüm oranı şu anda aşağı yukarı yüzde 20 civarında. Yani her geri dönüştürülebilir atığın yüzde 20’si geri dönüşüyor. OECD ülkelerindeki ortalama ise yüzde 30 civarında. Türkiye’ye geldiğimizde yüzde 11-12 civarındayız.
 
Geri dönüşüm En çok hangi ülkede yapılır?
 
Atık toplamak için ikili bir geri dönüşüm sistemi oluşturan ilk ülke olan Almanya‘nın, geri dönüşüm oranı %56,1’dir. 1991’de %3’lük geri dönüşüm oranını 2018’de %56’ya çıkararak, en yüksek geri dönüşüm oranı tacını kazanmıştır.

Geri Dönüşüm Uygulamalarının En İyi Olduğu Ülkeler:Almanya, Avusturya, Güney Kore, Galler ve İsviçredir.

BM’nin (Birleşmiş Milletler) rakamlarına göre 2018’de 11,2 milyar ton katı atık üretilmiştir. Bu rakam küresel Sera Gazı Emisyonlarının %5’ine katkıda bulunmaktadır. Indiana, dünyadaki en büyük geri dönüşüm ve yeniden kullanım endüstrisine sahiptir ve geri dönüşümden, yıllık 19 milyar dolar gelir sağlıyor. Bu rakam geri dönüşüm endüstrisinin potansiyelini göstermektedir.

Geri Dönüşüm Endüstrileri:

Geri dönüştürülebilecek en karlı şeyler alüminyum kutular, hurda metaller, araba aküleri, elektronik, gıda ambalajları ve kağıttır. Alüminyum kutuların geri dönüştürülmesi en verimli uygulamadır. %95 enerji tasarrufu sağlandığından, yeni kutular yapmak için geri dönüştürülmüş alüminyum kutular kullanılmaktadır. Çelik ve teneke kutuların geri dönüştürülmesi %74, kağıdın ki ise %60 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Buna karşılık, plastik atıkların geri dönüştürülmesi, yeni bir plastik ürün üretmek için kullanılan enerjinin üçte biri kadar tasarruf sağlar. Alüminyumun geri dönüştürülmesi, metalin dayanıklılığı ve geri dönüşüm özellikleri (Üretilen tüm alüminyumun %75’i halen kullanılabilmektedir) nedeniyle bütün geri dönüşüm malzemeleri arasında en popüler olanıdır.

Çözüm:

Nüfus artışıyla birlikte, atık dağları oluşumu da artmaktadır. İnsanlar sürekli olarak atık üretmektedir ve dünya üzerindeki etkisi de artmaktadır. Atıklar, sera gazı emisyonlarının %5’ini oluşturmaktadır. Geri dönüşüm endüstrisi, değerli malzemeleri, enerjiyi geri kazanma ve karbon ayak izini azaltma potansiyeline sahiptir. Almanya geri dönüşüm uygulamalarında liderdir ve onu, Avusturya ve Güney Kore izlemektedir. Geri dönüşüm, gelir ve istihdam sağladığı, emisyonları azaltarak çevreyi iyileştirdiği için ekonomik olarak uygulanabilir bir endüstridir. Alüminyum kutuların ve elektronik atıkların Geri Dönüşümü, plastiğe kıyasla en karlı iki endüstridir. Ancak küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede tek çözüm ürünlerin aşırı kullanımını azaltmaktır.

Ülkemiz ve Geri dönüşüm Hedefimiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, atıkların ham madde olarak kullanılmasına yönelik ürün yaşam döngüsü kriterlerini içeren “Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” hazırlayacak. Sıfır atık çalışmaları kapsamında 2035’de geri kazanım oranının yüzde 60’a çıkarılması, atıkların kaynakta ayrı toplanarak en az ikili toplama sistemi oluşturulması, sanayi ve hizmet sektöründe sera gazı emisyon azaltımı için etkin atık yönetiminin iyileştirilmesine yönelik teşviklerin artırılması tedbirler arasında.

30 MİLYAR TL TASARRUF

2023 yılına kadar, Türkiye’nin tamamında Sıfır Atık Sistemi kurulacak. 60 bin kişi sıfır atık uygulamaları kapsamında çalışmaya başladı. 2023 yılına kadar 150 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bununla birlikte 30 milyar lira tasarruf sağlanacak. Türkiye, hızla yaygınlaştırdığı sıfır atık sistemi ile geri dönüşüm çarkını sıkı denetim altında tutuyor. ‘Sıfır atık’ atağı ile hem çevre korunuyor hem de ekonomiye milyarlarca TL katkı sağlanıyor.

PLAN GÜNCELLENDİ

Sıfır atağa ilişkin çalışmalar da geliştirilerek sürüyor. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iklim değişikliğiyle mücadelede yol haritasını oluşturan Ulusal İklim Değişikliği Strateji ve Eylem Planı ile İklim Değişikliği Uyum Strateji ve Eylem Planı’nı 2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda güncelliyor. Bakanlık, önümüzdeki dönemde atık sektöründe 5 hedefe odaklandı.

KAYNAKTA AYRI TOPLANACAK

Belirlenen hedefler kapsamında, atıkların ham madde olarak kullanılmasına yönelik ürün yaşam döngüsü kriterlerini içeren “Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” hazırlanması planlanıyor. Enerji verimliliğine yönelik atılacak adımlar sayesinde 2023 yılında 66,6 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı hedefleniyor. Sıfır atık çalışmaları kapsamında 2035 yılında geri kazanım oranı yüzde 60’a çıkarılacak. Atıkların kaynakta ayrı toplanması, en az ikili toplama sisteminin oluşturulması, iyileştirilmesi ve 2053 yılına kadar atıkların düzenli depolamaya gönderilmesinin sonlandırılması için ekonomik ve politik araçlar etkinleştirilmesi planlanıyor.

 

 

Bu yazının bağlantısını kopyala:
Etiketler: AtıkBMÇevre Şehircilik ve İklim bakanlığıDöngüsel Ekonomi Eylem PlanıElektronik atıklarEmisyonGeri dönüşümİstihdamKarbon ayak iziSera gazısıfır atıkTeneke Kutu
Önceki Haber

Bir “Metin” “Yüksel”di!

Sonraki Haber

Şehircilikte Sorunlar ve Çözümler

Sonraki Haber

Şehircilikte Sorunlar ve Çözümler

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etiketler

15 Temmuz AB ABD AK Parti Almanya Ankara Avrupa BM CHP Covid-19 Feto Filistin Fransa Göbeklitepe Harran Hristiyan Kanser Korona Kudüs Kürt LGBT Medine Mekke Müslüman Mısır NATO Osmanlı Pandemi PKK Rusya Suriye TBMM Türk Türkiye URSİAD Yahudi Çin Üsküdar İngiltere İran İslam İsrail İstanbul İstanbul Sözleşmesi Şanlıurfa

Copyright © 2022 Türkiye Postası Gazetesi
www.turkiyepostasi.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edillir.

Toplam Ziyaretçi Sayısı
2839802

Etiket Bulutu

15 Temmuz AB ABD AK Parti Almanya Ankara Avrupa BM CHP Covid-19 Feto Filistin Fransa Göbeklitepe Harran Hristiyan Kanser Korona Kudüs Kürt LGBT Medine Mekke Müslüman Mısır NATO Osmanlı Pandemi PKK Rusya Suriye TBMM Türk Türkiye URSİAD Yahudi Çin Üsküdar İngiltere İran İslam İsrail İstanbul İstanbul Sözleşmesi Şanlıurfa

Köşe Yazıları

“Ülkemde Siyonist İstemiyorum”

1 Mayıs 2025

Türklerin Yahudilerle savaşları

20 Nisan 2025

Tekkeden Kerametler – 26 : Paslı Çivi [1]

5 Nisan 2025
  • Künye
  • Reklam Politikası
  • Gizlilik ve Koşullar

Köşe Yazıları I Türkiye I Gündem I Siyaset I Dünya I Ekonomi I İktibas I Tarih I Sivil-Toplum I Din &Yaşam I Eğitim I Spor I Kültür & Sanat I Sağlık I Teknoloji

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • Anasayfa
  • Türkiye
  • Gündem
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • İktibas
  • Tarih
  • Sivil-Toplum
  • Din-Yaşam
  • Diğer
    • Eğitim
    • Spor
    • Kültür & Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
  • Köşe Yazıları

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist