Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10. maddesi uyarınca, eski tip 2016 öncesi eski tip ehliyet kullanan sürücülerin belgelerini belirtilen tarihe kadar yenilenmesi gerekiyor. Aksi halde açıklanan tarihten sonra eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacak ve yenisi çıkarılmak istenildiğin de artan harçları ödemek durumunda kalacaklardır. Yetkililerin ehliyet yenileme işlemlerinde son günlere bırakıldığın da yaşanabilecek yoğunluğu ve olası mağduriyetleri önlemek adına vatandaşların başvurularını son tarihe bırakmamaları konusunda uyarıyor.
2016 öncesi eski tip ehliyet kullananlar, belirtilen tarihe kadar sürücü belgelerini yeniletmek durumunda. Eski ehliyeti değiştirme işlemleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanacaktı ancak alınan karar bu süre uzatılmıştı. Öyle ise Şimdi ehliyet yenileme süreci nasıl devam edecek..
Ehliyet Yenileme Süreci Nedir?
Ehliyet yenileme süreci, belirli aralıklarla sürücü belgelerinin güncellenmesi ve geçerliliğini koruması amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Zamanla değişen yasalar, tıbbi gereklilikler veya belgenin fiziksel durumuna bağlı olarak, ehliyetinizi yenilemeniz gerekebilir.
Ehliyet yenileme süreci, önce gerekli belgelerin toplanması ile başlar. Başvuru sahipleri, nüfus cüzdanı, eski ehliyet ve sağlık raporu ve 1 biyometrik fotoğraf gibi belgeleri hazırlamalıdır. Ardından, ilgili kurum aracılığıyla başvuru yapılmalı ve yenileme işlemi için belirlenen ücret ödenmelidir.
Öncelikle Eski tip ehliyetleri yenileme süresi 31 Temmuz’da sona erecek..
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10. maddesi uyarınca, eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen süre 31 Temmuz 2025 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra eski tip sürücü belgeleri geçersiz sayılacak. Ehliyet yenileme son tarih ne zaman, süresi biten ehliyet nasıl yenilenir? Sürücü belgesi yenileme randevusu nereden alınır?
E devlet üzerinden istenilen form doldurulduktan sonra, yetkili sağlık kuruluşlarınca düzenlenen ve geçerliliği 2 yıl olan sürücü sağlık raporu ile son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf talep ediliyor. Başvuru için eski tip sürücü belgesi, 15 lira ödemesinin yapıldığına dair dekont (Gelir İdaresi Başkanlığının https://ivd.gib.gov.tr internet sayfası veya anlaşmalı bankalardan ödenebilir)
Bundan sonra Nüfus idaresinden randevu oluşturulacak… Hazırlanan belgelerle, randevu alınan veya randevusuz olarak herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidilerek başvuru gerçekleştirilecektir.
RANDEVU İÇİN: NVİ İnternet Portalı (https://randevu.nvi.gov.tr), Alo 199 Çağrı Merkezi veya NVİ Mobil Uygulaması üzerinden nüfus müdürlükleri için randevu oluşturula bilinir.
EHLİYETLER BELLİ SÜRELERDE DEĞİŞTİRİLECEK
Yeni ehliyet düzenlemesi resmi gazetede yayınlandı. Buna göre artık ehliyetler ömür boyu kullanılamayacak ve belirli sürelerde yenilenmesi gerekecek. H sınıfı olarak bilinen Engelli ehliyetleri ise artık kullanılamayacak. H sınıfı ehliyet kullananlar da diğer vatandaşlar gibi 5 yıl içerisinde ehliyetlerini yenilemesi gerekecek. Yeni yasaya göre, otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10 yıl, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetlerin ise 5 yılda bir değiştirilmesi şartı getirildi. Sürücüler, artık her 10 veya 5 yılda bir sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini yenileyebilecekler. Sağlık durumu taşıt sürmeye engel teşkil etmesi durumunda ehliyetler yenilenmeyecek ve ehliyet sahibinin araç kullanması önlenecek.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRELERİ
•M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
•C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
Ehliyet Yenileme Adımları Buyurunuz…
Gerekli belgeleri hazırlayın.
Online randevu alın.
Sağlık raporunu tamamlattırın.
Başvuru formunu doldurun.
İlgili harçları ödeyin.
Başvurunuzu Nüfus Müdürlüğü’ne teslim edin.
Yeni ehliyetinizi bekleyin.
NOT: Yenileme müracaatı sırasında eski sürücü belgesi geri alınacak. Müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere ‘Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge’ verilecek.